érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

1089 nap alatt a Föld körül

Vilagutazo blogger.jpg

Egy utazás lehet nagyon sokszínű - legyen szó tengerparti nyaralásról, városnézésről, természeti csodák és a helyi állatvilág felfedezéséről, de a célunk mindig ugyanaz: elszakadni a szürke hétköznapok fogságából. A Világutazó blog szerzője, Enikő írásain keresztül mutatja be a legismertebb turista-látványosságokat, de elkalauzol minket eldugottabb, ismeretlen vidékekre is.     

A blog nemsokára ünnepli harmadik születésnapját – milyen indíttatásból kezdtél neki a blogírásnak?  

Igen, 3 éve március 10-én indult a Világutazó blog és ebben az évben egy nyereményjátékkal ünnepeljük az évfordulót. Amióta gyerekként sikerült leküzdenem a honvágyamat, azóta nagyon szeretek utazni. Alapvető célom azonban nem az volt, hogy egy személyes blogot hozzak létre, ahol a saját utazási élményeimet osztom meg, inkább valami olyat szerettem volna, ahol felhívhatom az emberek figyelmét egy-egy különleges helyre, eseményre, ahol megoszthatjuk egymással utazási élményeinket, tapasztalatot cserélhetünk, és egyszerűen csak együtt gyönyörködhetünk a világban.

Még 2010-ben jelent meg egy írásod a fapados járatokról, amiben azt elemezted, hogy miért olcsóbbak ezek a légitársaságok. Az utóbbi időben úgy érzem, ha el szeretnénk jutni külföldre, egyre jobban a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk. Mi a véleményed erről, szerinted mennyiben változtak az árak és az utazási trendek az elmúlt években?

Én nem így érzem, szerintem egyre több lehetőség van, csak meg kell találni őket. A CouchSurfing és a fapados légitársaságok sok ember számára nyitották meg az utazás kapuit. Hatalmas a kínálat, rengeteg utaztató cég működik, mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb ajánlatot, de némi körültekintéssel és utánajárással saját magunk is remek utazásokat szervezhetünk. Sokszor nem is feltétlenül a pénz, hanem az idő a limitáló tényező. Ami a trendeket illeti, talán az emberek kicsit kezdenek nyitottabbakká válni és a tengerparti sütkérezés helyett egyre többen választják az aktív kikapcsolódást jelentő utazásokat.

Nálad hogy néz ki a tökéletes szabadság? Spontán, autóstoppos vagy az apró részletekig felkészült utazó vagy?

Valahol átmenet a kettő között. Spontán felkészült. Utaztam már úgy is, hogy hétfőn megvettem a repülőjegyet és kedden már a repülőn ültem. Szeretem már előre virtuálisan körbejárni az adott környéket, de nem tervszerű beosztással indulok útnak. Igyekszem az átlagos turistacélpontokon túli dolgokat is felfedezni, de a legfontosabb a minőség és nem a mennyiség. Átélni és megélni a pillanatokat nem pedig kipipálni a látnivalók listáját.  Sokszor nagyobb hatással van rám egy jelentéktelennek tűnő hely és pillanat, mint a legnépszerűbb turistacélpont.

Mi a véleményed a kanapészörfről? Volt már alkalmad kipróbálni?

A kanapészörfös társadalom egyik fő célja egy olyan világ megvalósítása, ahol a kulturális, nyelvi, vallási stb., különbségeket áthidalva élhetünk egymás mellett. Én még nem próbáltam, de remek lehetőségnek tartom, mert igazán autentikus módja egy adott város/ország megismerésének. Persze nem árt hozzá némi alkalmazkodóképesség és nyitottság.

Rengeteg gyönyörű, különleges helyet mutattál be az évek során. Neked mennyire van lehetőséged világot látni? Mi az a top 5 város/esemény/ország, ahova mindenképpen szeretnél egyszer eljutni?

Az utazás addiktív, tehát sohasem elég belőle. Top5… nehéz kérdés, de a jelenlegi listám valahogy így nézne ki:

  • Izland – egy megmagyarázhatatlan heves szerelem számomra a Jégország
  • Új-Zéland – szó szerint mesébe illő világ, nem véletlenül lett „Középfölde”
  • Skócia – elmennék a világ végére, a Hebridákra
  • Észak - Amerika – bebarangolnám nemzeti parkjait
  • Palau – medúzákkal úszkálnék a különleges Medúza-tóban
  • Patagónia/Tűzföld – a természet legtökéletesebb alkotásai egy helyen (upsz, ez már a hatodik :-))

és még nagyon sokáig folytathatnám a sort. Talán ebből a néhány helyből is látszik, hogy nekem az utazás nem egyenlő a pihenéssel. Előnyben részesítem a természeti szépségeket és az aktív kikapcsolódást, mert a fizikai fáradtságért cserébe sokszorosan kárpótolnak az élmények.

A blog egy jó felület ahhoz, hogy mások is megoszthassák utazással kapcsolatos élményeiket – szoktál olvasói leveleket kapni?

Igen, amit rendszeresen közzé is teszek. Sok érdekes embert ismertem meg az igazi motoros kalandortól a szisztematikus világjáróig és számos izgalmas történetet. Nem csak olvasni jó őket, de sok hasznos dolgot, érdekes helyet is megismerhetünk a beszámolókból.

Évente egyszer biztosan felbukkannak hírek, melyek – számunkra oly elérhetetlennek tűnő – luxusállásokat hirdetnek meg. Gondolok itt például az általad is említett fizetett álomnászútra, de a feladat akár egy gyönyörű lakatlan sziget őrzése is lehet.   Szerinted mi alapján lehet egy ilyen „pályázatot” megnyerni? Ha rád esne a választás, vállalnád?

Talán ha egy szóban kellene összefoglalni, azt mondanám, hogy a talpraesettség a legfontosabb. El tudok képzelni egy utazással kapcsolatos luxusállást, de nem feltétlenül a fentebb felsoroltak közül.

Általánosan elfogadott szokás, ha visszatérünk a nyaralásunkról az égegyadta világon mindenkivel megosztjuk, hogy milyen csodálatos helyen töltöttük az elmúlt egy hetünket. Te mennyire szoktad dokumentálni, ha elutazol valahova?

Rengeteget fotózom (néha videózom). Kicsit problémás is, amikor hazatérve megkérnek, hogy mutassak pár képet. Az utazás után napokig tart az átválogatás/rendszerezés és az utómunka. A képek mesélnek helyettem, és felelevenítik az átélt élményeket.

Az utazás mellett olyan érdekes sportágak rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk a blog által, mint a tombstoning, a mountain bike mountaineer, vagy éppen a szabadtüdős merülés. Fontos része az életednek a mozgás? A felsorolt extrémsportok közül van olyan, amit profi módon űzöl? 

Igen, fontos számomra. Hétköznap futok, jógázom stb. Szeretek túrázni éjjel/nappal télen és nyáron. Múlt hétvégén hótalpaztam, nemsokára megyek egy via ferrata túrára. Egy családi kötelékemnek köszönhetően pedig fontos része az életemnek a bringázás. Volt szerencsém testközelből végigélvezni a Transalp nevű ultramaraton mountain bike versenyt. Nyitott vagyok az újdonságokra, nyáron pl. kipróbáltam a buggyzást, ami remek szórakozás. A felsorolt nagyon extrém sportokat pedig inkább csak elképedve vagy épp csodálattal nézem, mintsem, hogy űzzem.

Engem teljesen magával ragadott a blog nyújtotta virtuális utazás, mostanra a bőség zavarában már azt sem tudom eldönteni – kontinens szinten sem – hogy mit szeretnék a legjobban élőben is megcsodálni. Nem rossz naponta szembesülni azzal, hogy milyen sok hely van a világon, ahová nagyon szívesen eljutna az ember, de csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy földkörüli útra induljanak?

Valóban, minél több helyről olvasok annál nehezebb a választás, ahogy változik az ember változnak a vágyai is, ahogy a Top5-ös lista is. A világkörüli út valóban keveseknek adatik meg. Felírnám mindenkinek receptre :-). Remélem, a Világutazó segít abban, hogy legalább így virtuálisan kiszakadjunk a jól megszokott környezetünkből és megismerjük egy kicsit jobban a világot.  
Végül pedig kedvenc mondásom: Az utazás az egyetlen dolog, amit ha „megveszel” gazdagabbá válsz.

 

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása