érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

A szépség nem boszorkányság

2012-12-22_1331.pngNyakunkon az ünnepek, mindenki főz, csomagol, csinosítja az otthonát. Ha az összes ajándék bekerült a fa alá, és elvégeztük az utolsó simításokat, szánjunk egy percet magunkra, hogy mi is a legszebb formánkban ünnepelhessük a karácsonyt. Fogadjátok szeretettel a makeup blog két szerzőjével készített interjút, akik hétről-hétre kiváló tanácsokkal látnak el minket.

Milyen forrásokból származnak a külföldi divatanyagokat tárgyaló posztok? Gondolom, a sok munka mellett nem egyszerű kijutni a New York-i divathétre...

INGRID (spacegirl): Rengeteg külföldi oldalra fel vagyok iratkozva, hogy tudjam követni a legfrissebb trendeket. Az abszolút kötelező irodalom a WWD, ami sajnos fizetős, de egyáltalán nem bántam meg, hogy rászántam egy kisebb vagyont. Vannak még persze az olyan nagy nevű lapok, mint a Vogue vagy az Allure online változatai, illetve egy sor egyéb oldal is, amit érdemes követni: Beautylish, BellaSugar, Fashionista, Makeup and Beauty Blog, Makeup Geek, Refinery 29, Stylist, Temptalia, The Makeup Blogger, TotalBeauty stb. Ha átvett anyagot jelentetek meg, mindig nagyon figyelek rá, hogy feltüntessem a forrást.

Megtanulhatjuk a smink-szakma csínját-bínját akkor is, ha gyerekként nem az volt az első szavunk, hogy szemhéjpúder?

BALLA KATALIN Katushka: Persze! Senki sem úgy születik, hogy egyből tökéletes tusvonalat húz magának. Sőt... Viszont tény, hogy vannak olyan nők és férfiak is, akik sokkal affinisabbak a téma iránt. Nekik könnyebb dolguk van. Persze vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy ez egy olyan dolog, amit az életben nem fognak megtanulni, de mint minden, ez is tanulható, csak kitartás és szorgalom kell hozzá. Egy nő életében nem a legfontosabb a smink, viszont ha jól bánunk az eszközökkel, technikákkal, akkor határozottan javíthatunk a megjelenésünkön és ezáltal a közérzetünkön is, ezért azt gondolom, hogy érdemes időt és energiát fektetni ebbe is.

A blog elindulása óta nagyon sok terméket próbáltatok ki és osztottatok meg az olvasókkal - volt már olyan, hogy pórul jártatok egy minta kipróbálása során?

BALLA KATALIN Katushka: Volt bizony, és nem is kevés. De ez igaz azokra a termékekre is, melyekről más azt mondta, hogy jó és mikor megvettem nagyot csalódtam. Épp ezért fontosnak tartom, hogy adott termékről vagy szolgáltatásról a valóságot írjam meg és ne pedig azt, amit az érdekek kívánnak, mert ha nem így tennék, akkor abban a pillanatban veszíteném el a hitelességemet. Ezért ha olyan termékkel kerülök szembe, ami szerintem hagy kívánnivalót maga után, azt meg is írom, még ha ennek nem örül az, aki küldte vagy aki ajánlotta azt a terméket.

INGRID (spacegirl): Oh, persze! Volt egy sor olyan termék, ami nem működött rajtam, a leggyakoribb dolog, ami szokott történni, hogy pattanásos lesz a bőröm pl. egy krémtől vagy alapozótól. Ezt mindig őszintén megírom, azzal együtt, hogy tudom, hogy ezek erősen személyfüggő dolgok. Teljesen biztosra nem lehet menni, de azért azok a termékek, amiket elég sokan tartanak jónak vagy rossznak, azok általában tényleg azok, bár kivételek mindig lehetnek. Ez nagyon sokat segít az olvasóknak, hogy kisebb kockázatot vállaljanak, amikor megvesznek valamit!

Ti hogyan készültök a karácsonyra a nagy lótást-futást leszámítva?

BALLA KATALIN Katushka: Én személy szerint nagyon szeretem a karácsonyt, viszont a tömeget nagyon nehezen viselem. Így én igyekszem időben felkészülni mindenre. Az ajándékötleteket már az év során gyűjtöm, figyelem a szeretteim apró megjegyzéseit, kívánságait. Így biztosan a kedvükben tudok járni. Az is tény, hogy sokszor célzott megjegyzéseket tesznek, azaz hogy szeretnének ecsetet, alapozót, szemfestéket stb. Tőlem bátran kérnek látatlanul is sminkeket, mert tudják, hogy olyat választok nekik, amiben biztosan nem csalódnak majd. Mivel “onlány” vagyok, gyakran rendelek webáruházakból, így még az áruházakban hömpölygő tömegnek se teszem ki magam. Időt és energiát spórolok.

INGRID (spacegirl): Nekem a karácsony nem tartozik a kedvenc ünnepeim közé, de ez egyedül az ajándékozási mizéria miatt van. Én szeretem megajándékozni a szeretteimet, de nem egy adott dátumhoz kapcsolódóan, hanem amikor tudom, hogy szükségük van vagy vágynak valamire. Ehhez nem kell karácsonynak lennie, ilyenkor év végén mindig csak a kínlódás megy, hogy kinek mit adjon az ember - mintha ez lenne az ünnep lényege.

Szoktatok visszajelzéseket kapni az olvasóktól?

BALLA KATALIN Katushka: Nagyon sokszor kapunk visszajelzést az olvasóktól, ami nagyon fontos számunkra. Ebből tudjuk a legjobban leszűrni, hogy jól csinálunk-e valamit vagy hogy kell-e változtatni valamit. A pozitív visszajelzések hajtanak minket. Persze előfordulnak negatív, nem feltétlen építő kommentek, amiket egyfelől nem is értek, másfelől pedig rosszul esnek és túlságosan a szívemre veszek. De igyekszem gyorsan túllendülni ezeken és a munkára koncentrálni.

INGRID (spacegirl): Igen, és az olvasói visszajelzések nagyon fontosak. A legtöbbször visszaigazolják, hogy jó, amit csinálunk, de - ahogyan Kata is említette - olykor vannak kritikák is, amik hol jogosak, hol nem, de mindenképpen el kell rajta gondolkodni. Persze mindenkinek nem akarunk és nem is tudunk megfelelni, de igyekszünk a lehető legjobbat nyújtani. Sokszor kérnek tőlünk tanácsot is, ami külön jó érzés és szuper visszajelzés.

Milyen érzés volt Hajas Laci kezei között megszépülni? Mi, halandó emberek is próbálkozhatunk a bemutatott haj-csodák saját kezű elkészítésével vagy mindenképp szakemberhez kell fordulni egy ünnepi frizura megalkotásához?

INGRID (spacegirl): Nagyon örülök neki, hogy találkozhattam Hajas Lacival! Mindig vannak fenntartásaim, amikor egy híres szakemberrel találkozom, hogy vajon tényleg olyan jó-e, ill. hogy hogyan fog viselkedni, "el van-e szállva" magától. Lacival nagyon pozitív élményem volt, hihetetlenül profi és nagyon jó fej is. A másik hasonló élményem Larion Oscar egyébként, aki a Maybelline hazai sminkmestere. Visszatérve a hajakhoz: ha valami nagyon különleges frizurát szeretnénk, akkor érdemes szakemberhez fordulni, de azért nagyon sok mindent meg lehet csinálni otthon is, némi gyakorlás után. Szerencsére ehhez is rengeteg videót találhatunk a YouTube-on, ami a segítségünkre van. Sok frizura sokkal bonyolultabbnak néz ki, mint amilyen valójában.

Megtalálható valamilyen szépészeti termék a karácsonyi kívánságlistátokon vagy nem is érdemes ilyen jellegű ajándékkal próbálkozni nálatok?   

BALLA KATALIN Katushka: Pár éve még igen, megtalálhatók voltak a sminkek a listámon, mára már viszont kis túlzással állíthatom, hogy mindenem megvan, amire szükségem van. De ha jól emlékszem, akkor ez a kör épp tavaly karácsonykor zárult be, mikor megkaptam álmaim sminkesbőröndjét. Sokan azt hiszik, hogy nekem biztos könnyű ajándékot venni, mert hogy jöhet bármi, ami smink. Viszont ilyenkor eszükbe jut, hogy nem véletlenül megemelhetetlen a sminkesbőröndöm, így inkább tovább törik a fejüket.

INGRID (spacegirl): Van egy sor olyan termék, amit még szívesen kipróbálnék és mondjuk nem lehet itthon kapni. De ezek többnyire nem olcsó dolgok, nem várom el senkitől, hogy ilyeneket próbáljon meg nekem beszerezni. Ha úgy alakul, megveszem magamnak vagy csak csorgatom tovább a nyálamat. Egyébként “szükségem” nincs semmire, bőven több ilyen cuccom van, mint amennyit valaha is el fogok használni. Egyszer szeretnék majd olyan luxusmárkák kínálatából is próbálni, mint az Ernő László vagy a La Prairie, de ahhoz még sok "tornaórát" kell tartanom a munkahelyemen.

Nemrég jelent meg egy poszt a blogon “2012 legjobb és legbénább trendjei” címmel. A magyar nők mennyire trendkövetők smink téren?

BALLA KATALIN Katushka: Azt kell mondanom, hogy nem jellemző. Van pár olyan trend amit felkapnak, ideig-óráig sokan hódolnak neki, aztán lecseng. Azt is komoly problémának érzem, hogy sokan csak azért csinálnak valamit, mert épp trendi, viszont azzal nem foglalkoznak, hogy adott esetben az egyáltalán nem áll jól nekik. Most például nagyon mennek a sötétebb, vöröses rúzsok, viszont nagyon sokszor látni, hogy a nők nem jó árnyalatot használnak vagy nincs szépen felvíve, így nem kelt igényes hatást, inkább ellenkezőleg. A másik ilyen őrület volt az ombre haj. Nekem például már több mint két éve átmenetesre, “napszívta hatásúra” van festve a hajam, ami szerintem nem is “klasszikus” ombre haj. Sokáig nem is tudtam, hogy ezt már ombre hajnak hívják. Egy olvasónk kérdezte egyszer, mikor feltettem egy olyan képet a blogra, amin épp melírozták a hajam, hogy neked is ombre hajad van? Én pedig azt válaszoltam, hogy ha ezt annak hívják, akkor igen. Én sose voltam a trendek nagy követője. Mindenkinek megvan a maga stílusa és annak megfelelően kell megjelenni, legyen szó sminkről, frizuráról, vagy ruháról.

INGRID (spacegirl): Szerintem semennyire! Nagyon sokan egyáltalán nem sminkelnek, vagy csak szempillaspirált, szemceruzát, szájfényt használnak. Aki sminkeli magát, az is többnyire minden nap ugyanúgy, nem nagyon kísérleteznek új színekkel és hatásokkal. Sok a hiba is sajnos, pl. nem satírozzák el az éleket vagy nem rögzítik a szemceruzát, amit tus helyett használnak sokan és felragad a felső szemhéjukra. Elég sok ilyet látni, pedig csak néhány apró trükköt kellene alkalmazni és máris el lehetne ezeket kerülni. Ezekkel is igyekszünk segíteni az olvasóinknak, de ők mondjuk eleve egy érdeklődőbb, nyitottabb kör ebből a szempontból.

Ha nektek kellene összeállítani, hogy ki az a három közszereplő, aki legjobban sminkeli magát, kik lennének azok?

BALLA KATALIN Katushka: Itthoni viszonylatból hirtelen nem is nagyon tudnék kiemelni senkit. Nagyon sok celebritást profik sminkelnek, de sajnos én azt túlságosan egysíkunak tartom. Külföldi közszereplők közül, akinek a sminkjei nagyon tetszenek, az Jennifer Aniston. Leginkább azért, mert sosem hivalkodó a sminkje. Mindig csak annyi van rajta, amennyi kell, ezáltal mindig természetes és kifinomult megjelenést mutat. A másik külföldi celeb Kim Kardashian. Tőle mindig tudja az ember, mire számíthat. Tökéletesre fejlesztette a füstös fekete-barna sminket. Érdemes figyelni a sminkjeit. A harmadik kedvencem Jennifer Lopez. Őt szinte bárhogy ki lehet sminkelni, az jól áll neki, legyen szó világosabb, visszafogott sminkről, vagy erős, élénk színű sminkről.

INGRID (spacegirl): Bár nem magukat sminkelik, nekem Charlize Theron, Keira Knightley és Taylor Swift sminkjei szinte mindig tetszenek, de Jennifer Lopez, Jessica Alba és Rihanna sminkjei is irigylésre méltóan szépek szoktak lenni.

A termékek és divatanyagok bemutatása során a fotókon általában a 20-as éveit taposó fiatal nők köszönnek vissza. Van valamilyen korosztályi besorolása a blognak?

INGRID (spacegirl): A látogatóink többsége 40 év alatti hölgy, de a blogon és a Facebook oldalon kissé eltér az olvasói összetétel. Akiket a Facebookon elérünk, azok szinte teljes egészében nők, akik a 18-34 éves korosztályból kerülnek ki, de elég jelentős a 13-17 éves tinik aránya is. A blogos látogatók köre kicsit másképpen alakul, aminek az az oka, hogy - szerencsére! - sokan jönnek hozzánk az Index címlapról és egyéb forrásokból is. Szeptemberben a látogatóink háromnegyede nő volt, közel fele budapesti, harmada a legmagasabb vásárlóerővel rendelkező közönségből (marketingeseknek: Esomar AB státusz) került ki. A látogatók kétharmada a 18-39 éves korosztályba tartozott.

Bármerre járunk, agyonsminkelt tini lányokba botlunk - ti hány éves korában engednétek a gyereketeket az alapozó és púder közelébe?

BALLA KATALIN Katushka: Én nem vagyok ilyen téren szigorú. Úgy gondolom, hogy már egy tini is sminkelheti magát a korának megfelelő anyagokkal és annak megfelelő stílusban. És itt a megfelelőn van a hangsúly. Tényleg borzalom, hogy néhány lány képes korán reggel vastagon, fekete ceruzával kihúzott szemekkel és fehérre rúzsozott szájjal kimenni az utcára, fél centis vakolattal az arcán. Én azt csinálnám, hogy mikor beérnek a suliba, adnék egy sminklemosót a kezükbe és töröljék le azt, amit aznap reggel sikerült művelniük magukkal. Így kénytelenek lennének egész nap smink nélkül mutatkozni, ami szerintem elég nagy bünti lenne nekik. :) Szerintem pár ilyen alkalom után megtanulnák, hogy a kevesebb néha több. Ha nem problémás a bőrük, akkor elég egy egyhe alapozó vagy BB krém vagy még az sem kell, egy jó szempillaspirál,  pici ápoló szájfény, ennyi.

INGRID (spacegirl): Ezt egyelőre nehéz elképzelni, én olyan 13 éves korom körül kezdtem el "sminkelni", ami akkoriban leginkább a szempillaspirált és a szemceruzát jelentette. Nem is a sminkeléssel van a gond, hanem azzal, ha nem tudnak mértéket tartani, ahogyan Kata is említette, vastagon alapoznak, előnytelenül sminkelnek, pl. feketével nagyon erősen kontúroznak. Szerintem ha otthon megvan a megfelelő sminkkultúra, akkor abból sokat lehet tanulni, sok ilyen baki elkerülhető. Ettől függetlenül a tinik nyilván feltűnő sminkeket fognak választani, hogy "kitűnjenek", ez ellen szerintem szélmalomharc küzdeni.

Segítsünk egy kicsit a pasiknak is: milyen tanácsokkal látnátok el őket, ha valamilyen szépségápolási csodával szeretnék meglepni női ismerőseiket?

BALLA KATALIN Katushka: Karácsonykor a drogériák és parfümériák nagyon praktikus csomagokat szoktak összeállítani, amivel nem igazán lehet mellényúlni. Csak tudni kell hogy az adott hölgy épp miből van kifogyóban vagy hogy melyik a kedvenc illata. Ezeknek a csomagoknak nagy előnyük, hogy lényegesen nyomottabb áron érhetők el, mint ha a dobozban található termékeket külön-külön megvennénk. Például egy szempillaspirál árán kaphatunk egy ízléses csomagot, amiben lényegében ingyen van egy szemceruza és egy kis sminklemosó, ami nem mellesleg akkora kiszerelésben van, amint akár a repülőgépre is fel lehet vinni.

INGIRD (spacegirl): Karácsonykor tényleg nagyon sok ünnepi csomag kapható, az egyszerűsíti a választást, ha tudjuk, hogy az illető hölgy milyen márkát szokott használni. Attól óva inteném viszont az urakat, hogy olyan terméket vegyenek, amivel nem tudnak biztosra menni. Parfümös, szempillaspirálos, szájfényes csomagokat nyugodtan lehet venni, de alapozót, rúzst nem választanék a helyükben. Szemhéjpúder palettát esetleg, de abból is inkább a kifejezetten klasszikus változatokat barnákkal vagy szürkékkel.

 

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása