érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

Vízipók-csodapók

vizparti_blog_hu.jpg

Tenger, tópart, folyók, hidak, emberek, szobrok, olimpia, trambulin, design, építészet, művészet, természet, városok, szállodák. Hogy mi a közös bennük? A vízpartifejlesztések két bloggerinája erre keresik a választ immár több mint egy éve. 

Egyszerre ketten vezetitek a blogot – kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy erről írjatok?

2008-tól hasonló témakörben írunk cikkeket az Octogon architecture&design magazin Víztükör rovatába, elképzeléseink szerencsésen egymásra találtak a szerkesztőséggel. Tulajdonképpen ez volt a kezdő löket, másfél évvel ezelőtt pedig úgy gondoltuk, ideje online formában is megmutatni magunkat.

Hogy lesz valakiből a víz szerelmese?

Például vízparton nő fel. De itt nem egyszerűen arról van szó, hogy lemegyünk a vízpartra és úszunk egy jót. Sokkal érdekesebb a víz közösségformáló ereje, a koncepciók, ahogy a világ különböző városaiban tudatos, hosszú távú intézkedésekkel megteremtették a víz-város-ember szimbiózisát. Ahogy életközösségek teremtődtek elhagyatott dokkok mentén, ahogy autók helyett az embereké lett a vízpart, ahogy felismerték, hogy az adott esetben idegen testként kígyózó folyó integrálásra szorul. Ez már szinte spirituális, pont ezt látjuk mi is benne.

Homokos tengerpart vagy iszapos tópart?

Ha tengerpart, akkor legyen sziklás és ne épüljön be a bordáink közé a szomszéd napernyője. De nem kell messzire menni, az is ugyanolyan jó, ha a magyar tavaknál ejtőzik az ember, szerencsére van miből válogatni.

Milyen forrásokból veszitek a híreket? Léteznek hasonló tematikája blogok?

Nem találkoztunk még olyan bloggal, amely hasonló típusú rétegblog lenne, mint a miénk. Az építészeti vagy design hírek közül a víz, a vízpart csak egy a sok téma közül, nekünk viszont ez az ugródeszka. A hazai és nemzetközi oldalakat egyaránt bújjuk, de törekszünk arra is, hogy mi menjünk a témák után vagy elébe, és mi magunk keressük meg a projekteket, építészirodákat.

Sokan irtóznak a víz mélységétől – gondolom nálatok ez a probléma nem áll fenn. Ti mitől féltek a legjobban?

Természetesen a vízipókoktól. Meg attól, hogy nem lesz idő blogot írni.

Mivel a hagyományostól igen eltérő a blog tematikája, szerintem mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mivel is foglalkoztok a való életben?

Messze estünk az almafától, az egyikünk a számok világában, a másikunk pedig az online világban tevékenykedik. A közös bennünk, hogy a víztől megyünk le alfába és az akarat, hogy egyszer majd átevezünk a túlpartra, és a víz lesz az úr mindkettőnk életében.

A blog rövid ismertetőjében úgy fogalmaztatok, hogy „a víz szerelmeseiként mindenre ugrunk, ami vízzel és vizes fejlesztéssel kapcsolatos” – hogy viszonyultok a vízi sportokhoz?

A vízen járásban viszonylag jók vagyunk, de jól megy a békatalpban való vízilabdázás vagy éppen a kacsakő-dobálás. Hobbi szinten amúgy szeretjük csinálni és nézni is a vizes sportokat.

Gyakran írtok érdekes, néha egészen őrült ötletekről – melyik installációval, épülettel, tervvel találkoznátok a legszívesebben élőben?

Szívesen végigjárnánk Calatrava hídjait. Jöhet minden, ami water art/land art, csak úgy, mint a skandinávok vagy az ázsiai fejlesztések. És persze minél többet szeretnénk magyar vonatkozású hírekről beszámolni.

Milyen visszajelzéseket kaptok a blog kapcsán?

Abszolút pozitívak a visszajelzések, a témák sokszor „házhoz jönnek”. Kapcsolatban állunk építészirodákkal, építészeti magazinokkal, itthoniakkal és külföldiekkel is. Kapunk visszajelzéseket az olvasóinktól is, jót és rosszat, legtöbbször konstruktívat.

Kicsit több mint másfél éve indult a blog. Sikerült azóta megváltani a világot? Mik a tervek a jövőre nézve?

Dolgozzon Bond is, ne csak mi. Szállítjuk tovább a híreket, illetve szeretnénk több vizes projektbe is bekapcsolódni. Mindezek mellett jó lenne Magyarországon létrehozni egy olyan civil közösséget, amely egyfajta inkubátora lehetne a vizes elképzeléseknek. Vannak kisebb-nagyobb szerveződések, de nincs meg az összekapcsolódás. Ez egyébként, ami leginkább hiányzik innen és nekünk, egy olyan civil-közigazgatási-beruházói kohézió, amely intelligens formában és közös érdekek mentén mozog.

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása