érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

Hölgyek a repülés világában

holgypilota.jpgEgy igazán érdekes blogra bukkantunk, és meg is ragadtuk az alkalmat, hogy felkeressük a szerzőt és kérdezzünk Tőle pár dolgot. Ez a Hölgypilóta blog, amely betekintést ad a nők szerepébe, helyzetébe és sikereibe a repülés világában. Olvassátok Ti is, megéri.

A repülés világa sokakat megérint. Te miért csak a női pilótákkal kapcsolatos dolgokról írsz?

Mert keveset írnak a nőkről. Nemcsak pilótanőkről írtam-írok majd, hanem az alcím szerint széles értelemben a nőkről a repülésben. A többi nő, a légi irányító, a jegykezelő, az utazásszervező, a menedzser, a divattervező nélkül nem lenne kerek a repülés. A hölgypilóta pedig vezérszóként inkább az egész eleganciáját kívánja kihangsúlyozni.

Honnan meríted a posztok témáit? 

Reptér mellett nőttem fel, apám vadászrepülőgép szerelő volt, de gimnazista koromban nem engedett el ejtőernyőzni. Férjem imádja a repülést, a nagyobbik fiam már az iskolában minden repülőt fényképről megismert. Az évek során sok repülős eseményen vettünk részt, sok élmény gyűlt fel bennem.

A másik forrás az internet, ahol régóta gyűjtöm a világból a nők repülős tetteit.

A repülés iránti érdeklődésed csak egy hobby vagy a munkád részét is képezi? 

A blogolás csak hobbyként indult, de mára szinte második hivatásommá vált, egyébként nem vagyok pilóta és nem a repülésben dolgozom. Szeretném, ha az olvasóim a történeteken keresztül egyre közelebb kerülnének a repüléshez és a különféle repülő eszközökön minél többet repülnének.

Szinte mindenről olvashatunk a blogon, ami a levegőben történik, legyen az akár ejtőernyőzés vagy hőlégballon. Ezeket már Te is kipróbáltad?

Sokféle eszközön repültem már utasként, a vitorlázórepülő. a siklóernyő no meg az űrhajó még hiányzik. Nagyon várom az elektromos hajtású repülőgépeket, mert olcsó és tiszta lesz tőlük a repülés. Remélem eljön az az idő is, amikor pilóta barátaimat éppen akkor nélkülözve robotpilótával tehetek egy kört vagy repülhetek útvonalat. 

Mi a véleményed, nehezebb érvényesülnie egy női pilótának a szakmában?

Mindenképpen nehezebb, és az eddig megjelent posztok alapján számomra nyilvánvaló, hogy ez nincs másként a világban máshol sem.

Elmesélnéd a legjobb élményedet, ami a repüléssel kapcsolatos?

Nem, inkább majd megírom őket. De a viccet félretéve tavaly a hidroplán repülés szabadsága érintett meg. Oda repülsz, ahova akarsz, a vízről felszállni csodálatos érzés, főleg csónaktestű repülőgépből szinte a vízszintjéről nézve. Ott a nekifutás során az elemelkedésig szinte beléd szalad az összes víz, még izgalmasabb a pattogás, te is erőlködsz a géppel együtt, hogy felszállj. Bárhol kikötőd a hidroplán repülőgépet egy fához vagy kihúzod a partra, no de ehhez egyelőre Finnországban vagy Kanadában vagy Ázsiában kellene élnünk. 

Mit gondolsz a Malév csődjéről? 

Széles értelemben a nemzeti légitársaságunkon kívül is sok ember veszítette el a munkáját, akikkel nagyon együtt érzek. A többiről pedig a későbbiekben a blogon lehet majd olvasni.

Milyen visszajelzéseket kapsz a blog kapcsán?

Akik ismernek, azoknak tetszik, persze kaptam kritikát is, több magyar témájú posztot várnak tőlem, ebben hosszabb távon nem fogok csalódást okozni.

Üzensz valamit az olvasóknak?

Hogyne. Olvassák a blogot rendszeresen, küldjenek témát, vagy írják meg saját legjobb repülős élményüket. S ha nem találnak aznap friss posztot, menjenek fel a Facebook oldalunkra. 

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása