érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

Nem akarnék külföldi blogger lenni, de magyar sem

A 4 éve működő Basahalom Boulevard Debrecen város első és legalaposabb közéleti-politikai blogja. Írója elmondta, azért választotta a blog formát mert városában nem talált magának való sajtóorgánumot, de amint lesz ilyen, bezárja a Basahalmot. Kár lenne érte.

Tudja-e rólad a környezeted, hogy blogolsz? Mit szólnának a szüleid, családod ha kiderülne?

Tudják rólam. Egy ilyen kisvárosban, ahol élek, sokáig nem is lehetne titokban tartani egy speciális tartalmú – város- és médiakritikai – blog szerzőjének kilétét.

A legcikibb dolog valakitől megkérdezni, hogy miért lett a nicked az, ami. Tehát miért? A második legkínosabb a blog nevét firtatni. Nos?

A Basahalom Debrecen lakott területének szélén, a Nagytemplomtól délnyugati irányban 4 kilométerre található kiemelkedés. Rusztán török nagyvezér hordatta össze a földjét a környékbeliekkel, hogy egy magaslaton állhasson a sátra, hogy jobban beláthasson a városba. Bethlen Gábor e kiemelkedésen tanácskozott Murtéza basával 1629-ben. Itt táborozva kegyetlenül megsarcolta a várost 1660 tavaszán Szeidi Mehemed basa. Történelmi hely! A debreceni cívisek úgy tartották, hogy „akinek a kődökét nem a Basahalmán belül vágta el a bába, csak jött-ment”. Ady Endre még debreceni hírlapíróként az írta egyik versében: „Basahalmától ős Péterfiáig / Ájer pezseg. Úgy hívják: Gondolat.” Ez is jó régen volt.
Szóval ezért Basahalom. A boulevardot inkább nem magyarázom.

Mi volt a legfurcsább hely, ahol életedben posztot írtál?

Csak furcsa helyen írok posztotokat. A Napba öltözött városban, a sport fővárosában, a legkeletibb nyugati városban, a rockzene fővárosában, a legnagyobb Wass Albert-szobrot állító városban. Ez mind Debrecen. Lelkes városmarketingesek találnak ki efféle zöldségeket. Számomra érthetetlen mélységes kisebbségi komplexus okán úgy gondolják az illetékesek, hogy állandóan hangsúlyozni kell ennek a városnak az egyediségét, kivételességét, nagyszerűségét. Pedig elég lenne, ha csak egy európai város lenne, lehetne a sok között. Hozzám egyébként Mocsár Gábor 1981-ben megjelent szociográfiai könyvének címe áll a legközelebb: „Délibábjaim városa”.

Mennyit kerestél eddig blogolással (munka, hirdetés) és mennyi volt a kiadás?

Egyetlen fillért sem. Ellenben kaptam ajándékokat, amikor a Golden Blogon kategóriagyőztes lettem. Kiadások? Nem tudom elkülöníteni, mennyi áramfogyasztás, internet-használat, elszívott cigaretta jut a blogra.

Mi volt a legdurvább kommented és miért kaptad?

Amíg mások példáját követve nem éltem én is a moderáció lehetőségével, addig elárasztottak mocskolódásaikkal a névtelen mély marhák. Tök mindegy volt, mi a poszt témája, beokádták a mindenki által jól ismert uszító és provokáló dumáikat. Ezeket inkább nem idézném. Amióta nem engedem be őket, érdemi lett a vita a hozzászólásokban.

Három kedvenc magyar/külföldi nyelvű blogod?

A Reklama, mert rendkívül élvezetesen és nagy műveltséggel illeszti be a reklámokat világlátásunkba. A Holdrabló, mert remek stílusa van, páratlan az iróniája, és laza csuklóval osztja a nyakleveseket jobbra és balra egyaránt. A Médiablog, mert sokrétű és naprakész, sok időt spórol meg nekem, amikor pásztázza az amerikai és a honi szakmát. Külföldről egyet említenék, ami az angolul nem tudók számára is élvezhető többnyire, merthogy nem is blog, hanem vlog: Rocketboom.

Ha egy nap külföldi bloggerré változva ébrednél az ágyban, ki szeretnél lenni?

Négy éve azért kezdtem el blogot írni, mert amit és ahogy mondani akartam, annak közlésére nem volt sajtóorgánum Debrecenben. Megjegyzem: most sincs. Amint lesz, netalán több is, okafogyottá válik a Basahalom boulevard. Nem akarnék külföldi blogger lenni. Magyar sem.

Mit dolgozol, amikor nem blogolsz?

Médiával foglalkozom. Kutatom, tanítom, írok.

Mit vásároltál magadnak utoljára? (Élelmiszert nem számítva.)

Írható DVD-ket a használtcikk-piacon.

Szexeltél-e a blognak köszönhetőn, bloggerel, olvasóval, bárkivel?

Nem, ellenben sok sörre meghívtak sokan olvasóim közül. Legyen áldott a jó szokásuk!

A Basahalom bloggerétől azt szeretném kérdezni, hogy ki szavaz rajta és Bakurán kívül az SZDSZ-re Debrecenben? (olvasói kérdés)

Megmosolyogtatott, amikor láttam, hogy e sorozat legutóbbi részének kommentjei között a Reakció egyik munkatársa tisztel meg ezzel a kérdéssel, de igyekszem komolyan válaszolni. A felkészült kolléga úr nyilván tudja: a honi választások eredményei mindenki számára elérhetőek, így pontosan nyomon követhető, hogy melyik településen mikor és hányan voksoltak egy-egy pártra. Alkotmányunk garantálja a választások titkosságát, ezért nem tudok – s remélem, senki nem tud – arra a kérdésére válaszolni, hogy ki melyik pártra szavaz. Biztos vagyok benne, hogy a reakciós ifjúság sem kívánja vissza történelmünknek ama dicstelen időszakait, amikor számon kérték a választóktól voksaikat, amikor embereket vontak felelősségre politikai nézeteik miatt. Túllépve a konkrét kérdésen, engedtessék meg egy észrevétel. A pártos alapú dölyfösség rendkívül antipatikus jelenség, megtörtént már, hogy komoly politikai erő ezért (is) veszített választásokat. A Reakciónak amúgy sok erőt és bölcsességet kívánok fontos munkájához.

Mikor lesz médiaegyensúly a vidéki nagyvárosokban? (olvasói kérdés)

A „médiaegyensúly” szükségességének hangsúlyozói azt követelik, hogy ugyanannyi sajtóorgánum legyen a jobboldali pártok irányítása alatt, mint a baloldaliaknál, illetve fordítva. Szerintem a vidéki városokban nem pártérdekek mentén kiméricskélt „médiaegyensúlyra” lenne szükség, hanem a dolgát pártérdekektől függetlenül végző, piaci alapon működő médiára. Jelenleg a jobbos irányítású városok közpénzen fenntartott újságjai, televíziói, rádiói és honlapjai kemény jobbos pártpropagandát nyomatnak, a balos városokéi meg balosat. Mindegy, ki csinálja, visszaél hatalmi helyzetével, s mivel egyik oldal sem tudja türtőztetni magát, az önkormányzatokat egyszerűen ki kellene tiltani a médiatulajdonlás világából, mert csak károkat okoznak. Legfeljebb közlönyöket jelentethetnének meg a rendeleteikről, a közgyűlési jegyzőkönyveikről, határozataikról, bár ezek az információk is inkább a települési honlapokra kívánkoznak. Egyszerű ügy ez, a világ nálunk fejlettebb része így működik; az Egyesült Államokban a polgármesterek nem építenek közpénzből helyi médiabirodalmakat a saját és pártjuk dicsőségének mindennapos méltatására – nyakon is csapnák őket, ha ezzel kísérleteznének.

A blogod szerint nagyon a szíveden viseled Debrecen sorsát. Azon kívül, hogy blogot írsz, részt veszel valami egyéb formában a város közösségi életében?

Persze, az ember kisebb-nagyobb közösségekben éli életét, s a városban van számos civil társaság, ahol ki-ki a hozzá hasonlókkal együtt élvezheti a kultúrát, védheti a környezetét, biciklizhet demonstratíve, vagy barátilag vitathatja meg a világ és a város sorát. Épp csak az idő kevés.

Mi az ami még érdekel, milyen blogot írnál vagy írsz még?

Jazz, alternatív képzőművészet, cseh film, gasztronómia. Ha megnyerem az ötöst a lottón, akkor majd ezekkel is tudok érdemben foglalkozni.

Egy hét múlva az Itt az írás, forgassátok... bloggere, Sasika61 válaszol kérdéseinkre. Kérdeznél tőle? Szeretnél neki mondani valamit? Írd meg nekünk!


 

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása