érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

A lány, aki a fűvel játszik

2013-03-08_1959.pngSokáig váratott magára, de végül fél éve útjára indult az Urban Herbalist. A blogon mindenről olvashatunk, ami gyógyít, gyógyír és fitten tart. Na, de elég is a fecsegésből, kérdezzük a szakértőt! 

Saját reklámcégedben dolgozol - hogy jött a gyógynövények iránti érdeklődés?

Ennek egy teljesen klasszikus oka van: beteg lettem. Sokáig hagyományos „gyógyszerfüggő” ember voltam – ha fájt a fejem azonnal bekapdostam, ami épp kéznél volt otthon. Kiskoromban, ha betegeskedtem rögtön vittek az orvoshoz és írták fel az antibiotikum hegyeket – ami teljesen tönkreteszi a szervezetet. Családtagjaimnál is megfigyeltem, hogy nagyon sok gyógyszert használnak a mindennapokban. Ez egyrészt egészségtelen, másrészt pedig nagyon sok pénzt költünk rá. És ami a legfontosabb, hogy szerintem a gyógyszer sok esetben csak szinten tart és nem gyógyít meg!  Először csak hobbiként indult, de tulajdonképpen az egész családban benne van egy kicsit ez a boszorkánykodás: mindig ott volt a budiban Maria Treben Egészség Isten patikájából és azt olvasgattuk. Négy éve kezdtem el ezzel komolyabban foglalkozni. 

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos gyógyszerek megszűntek számodra létezni?

Nem, csak mióta odafigyelek a herbalétre, nincs szükségem gyógyszerekre. Az a jó, hogy most már tudom, mivel lehet kiváltani a gyógyszereket, milyen gyógynövényekkel helyettesíthetem például az aszpirint.

És a „gyógyszerpótlónak” van akkor hatása, mint egy aszpirinnek?

Először én is szkeptikus voltam, és meglepődtem, de van. A gyógyszergyártás azért tudott sikeres lenni, mert nagyon hamar hat: nincs időd, türelmed, jaj de fáj, utálok szenvedni. De van, amikor nem feltétlenül a gyorsabb a jobb. A fejfájásnál például a gyógyszer azt az illúziót kelti, hogy meggyógyultam. Én mindig csak átmenetileg lettem jobban, de utána visszatért a fejfájás. Nekem az a fontos, hogy előre gondolkodjak és preventív megelőzzem a bajt. Ez a lényege tulajdonképpen a herbalizmusnak: a megelőzés. Tartsd magad egészségesen!

Most hogy indul akkor a napod? Reggel felkelsz és csinálsz magadnak valamilyen gyógyteát? A mindennapjaid részévé vált?

Abszolút! Mindennap gyógyteázunk, mert párom, Zsolt is velem tart ebben. Ő egy eléggé egészségtudatos ember és mikor megjelent az életemben, ez rám is hatással volt. Minden reggel vitaminhegyeket tömött magába, de tényleg minden formában: facsart narancs, vitaminok, útifű maghéjpor stb. De igaza van, azóta én is sokkal jobban odafigyelek arra, hogy ne legyek beteg. Nem mindegy például, hogy régebben mindig úgy keltem fel, hogy még órákig használhatatlan voltam és úgy éreztem, hogy mindenem fáj. Mióta tudatosan próbálok odafigyelni arra, hogy mit eszünk, azóta ez sokat változott.

A blogod olvasásán kívül honnan tájékozódhatunk gyógynövényekről legjobban?

Iszonyat mennyiség van most már, és ez nekem is igazából akkor tűnt fel mikor elkezdtem ezzel foglalkozni. Nekem az etalon a Szabó Gyuri bácsi. Ő is különböző infófelületeken kommunikál, meg boltja is van. Oda mindig be lehet menni és információkat szerezni, de vannak olyan orvosi oldalak is, mint például a Házi Patika, amik fitoterápiával  is foglalkoznak.

Friss vagy szárított?

Egyértelműen friss. Vannak olyan sulik, ahol fitoterapeutákat képeznek, de képzés nélkül is bárki, aki bejelentkezik, el tud menni gyógynövénytúrákra. Itt megismerhetjük a különböző gyógynövényeket, ami azért fontos, mert nagyon sokan nem értenek ehhez, pedig ez ugyanolyan veszélyes tud lenni, mint a gombaszedés.  A medvehagyma például nagyon hasonlít a gyöngyvirághoz, az utóbbinak viszont mérgező a levele...

Manapság úgy veszem észre, hogy nagyon trendi dolog lett ez a gyógynövényes, homeopátiás, természetes életmód…

Én úgy látom, hogy azért is lett ennyire trendi dolog ez, mert nincs pénze az embereknek. Ez meg egy olcsóbb megoldás, hogy karban tartsd magad.  A fitoterápiánál minden hosszabb ideig tart, viszont nem esel vissza. Igazából szerintem pont a gyógyszerszedés a trendi. A felgyorsult világ hozta magával, hogy nincs időnk arra, hogy feküdjön és élvezzünk a napsütést. Pedig a legfontosabb egy betegség során, hogy kipihenjük magunkat. A betegség is a túlhajszoltság jele.

Én is nagyon szkeptikus voltam és a mai napig az is vagyok. Például a múltkor az egyik posztomban a Lukács olajról írtam, és ott is azon gondolkoztam előtte, hogy na vajon most akkor hány kezem nő majd ki tőle. Szkeptikus vagyok, de közben látom, hogy használ, akkor meg miért ne csináljam?

Mi alapján teszteled a gyógynövényeket, kencéket?

Én olyan vagyok, hogy tényleg mindent kipróbálok. Ha a fürdőszobámat látnád! Tele van üvegcsékkel. Annyi minden van, mindent kipróbálok ami az utamba kerül. Szoktak ajánlani is, de utána olvasok ilyenkor. Arra azért figyelek, hogy ne képzeljek be magamnak tüneteket, mert gyakran előfordul, hogy a betegséggel való túlzott foglalkozás hipochonderré tesz. Arra  figyelek, hogy ne foglalkozzak állandóan az egészségemmel. Ugyanennyit olvasok táncról, szépirodalmat, na meg filmbuzi vagyok. Csak úgy voltam vele, hogy ezekről már sokan blogolnak, természetgyógyászatról meg ilyen formában nem ír senki. Nem hozzák közel a fiatalokhoz.

Hányan fordulnak hozzád tanácsért?

Most már egyre többen. Heti egy levél biztos, hogy jön. Pedig azért hangsúlyozom, hogy nem vagyok orvos – én is elmegyek orvoshoz, ha bajom van, ha nem tudom már kezelni, vagy kordában tartani. Mondjuk általában az a vége, hogy bárcsak ne mentem volna, mert semmi újat nem tudott mondani. Nagyon félek a kórháztól, valószínűleg emiatt is csinálom.  

Mit ajánlanál tavaszi immunerősítőnek, a tél utáni fáradságra? 

Most elég közhelyes dolgokat is fogsz tőlem hallani, de ezt magamból kiindulva mondom. A legeslegfontosabb, hogy tavasz van és el kell kezdeni mozogni. Pótolhatatlan energiát ad, ha mozogsz. Az soha nem lesz elég, hogy az ember csak az étkezésére figyeljen oda. Én is lusta ember vagyok, de például imádok táncolni. Biztos mindenkinek van olyan dolga, amit szívesen csinál. Én járok jógázni egy indiai fickóhoz, aki nekem ezt úgy magyarázta el, hogy télen az ember bepunnyad, nem mozog. Az ember nem erre van kitalálva. Azzal, hogy ülsz, bizonyos izmaid folyamatosan feszülnek, és nincs átmozgatva a tested, így ezek a feszültségek izomgócokat okoznak. Nem tud normális keringeni a vér, és összegyűlnek a méreganyagok. Ha mozgunk rendesen, akkor át tudjuk ezeket magunkon keringtetni. A mozgásra még rásegíthetünk tisztítókúrákkal, tartsunk böjtnapot. A klasszikus böjt, hogy csak folyadékot viszel be a szervezetedbe.
Ezen felül pedig most jön a medvehagyma szezon, ami egyszerűen zseniális. Én azt két éve kezdtem el tavasszal kúraszerűen enni és tea formájában inni. Egyrészt vértisztító, másrészt jó a vesének és rendbe rakja az emésztést.

Te képes vagy végigcsinálni a hagyományos – nincs hús, nincs tejtermék – böjtöt?

Nem, csak rövid ideig, néhány napig bírtam. Amit végigcsináltam már, az az,  hogy több hónapon keresztül vega voltam, de ki is készültem tőle teljesen. Nem bírtam a dolgot kezelni, mert imádok enni!

És megérte több hónapig sanyargatni magad?

Abszolút! Olyan belső kiegyensúlyozottságot ad, amit nem is tudsz elképzelni. Tényleg szuper. Régen napi szinten ettem húst, most már vannak hónapok, amiket kihagyok, és utána pedig jön a jutalom időszak: egy hónapig mindent össze-vissza eszek. Szerintem nem az a lényeg, hogy mindig korlátozd magad, mert ember vagy, igényeid vannak. Én is csak úgy tudtam szigorú lenni magamhoz, ha már az elején a szemem előtt lebegett a jutalom - ez motivált engem. 

Egy több hetes kúra technikailag nálad hogy néz ki? Nagyon nehéz megszervezni egy diétát, ha dolgozik az ember és nem otthon ebédel… 

Ha nem vagy rutinos elő kell készíteni. Ha rutinos vagy és tudod, hogy az útvonalaidon hol van biobolt, akkor könnyebb. Az a nehéz, hogy mivel nem Kaliforniában, Hollandiában vagy Németországban élünk sokkal nehezebb hozzáférni egészséges ételekhez. Ott még a sarki kisboltban is biztosan kapsz olyan szendvicset, ami élesztőmentes kenyérből készült. Nálunk ez kihívás, vadászni kell rá!

Gyomorbarát helyek a városban sorozatodnak lesz folytatása?  

Ez fog majd folytatódni, már érik, hogy aktualizáljam. Csak ez idő, meg nagyon kevés hely van. És az sem biztos, hogy ott minden minőségi alapanyagból készül. Évi barátnőmmel például tavaly lementünk a bükkszentkereszti gyógynövény napokra és nem volt egészséges kaja! Cupákos csülök, sültkolbászok és társai – semmi kímélős, diétás étel. De reméljük, hogy ez majd változni fog a jövőben! Ha rajtam múlik, így lesz.

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása