érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

Elég jó állásom van, ahol nem biztos, hogy díjaznák a megírt élményeimet

Helló-halló elektor kalandorok, jónagyokat kívánunk! Az a nagy harci helyzet, hogy a Modoros blog megnyerte a Goldenblog 2010 kult-szórakozás kategóriáját, ami azért nem piskóta. Ennek apropóján egy sör mellett kérdeztük Modor Tibit arról, hogy mi a szitu, illetve mik a hírek, jönnek az írek? A mostantól újult erővel, rendszeresen jelentkező Hét Bloggere interjú alant. Hoppácska!

Számítottál rá, hogy te nyersz a Goldenblog kult-szórakozás kategóriában?

Miután tavaly sehová nem sikerült bejutni, idén a top 10-et tartottam volna elérhetőnek. Ám azóta a kategóriák legnépszerűbbjei vagy pihennek, vagy nem kerültek be a top 50-be. A komoly rajongótáborral rendelkező Dezsőt vagy a Sminktükröt nem is értem igazán, hogy maradhattak ki a jelöltek közül.

Aki esetleg még nincs tisztában a modorosság definíciójával, annak röviden hogyan fogalmaznád meg?

"Megjelenésében, viselkedésében, beszédstílusában erőltetetten megnyerőnek tűnni próbáló, ugyanakkor eufemisztikus, finomkodó és idejétmúlt gesztusokhoz zavaróan ragaszkodó." Nyelvész Jocó tökéletesen fogalmazta meg annó decibel. Persze ez így egy bloghoz hosszú távon kevés lenne, belevettük a közhelyeket, paneleket, megmondóemberséget, tipizálást, és az olyan megnyilvánulásokat, amikor valaki azt hiszi, hogy kurvára eredeti, de közben nem. A ködös Albion, ide a rozsdás bökőt, Nightwish-hallgatás, prágai sörtúrázás, Tarantino-rajongás, Abszurdisztánban élünk, könyvfrizura. Még mindig próbálkoznak egy-egy posztnál, hogy ez nem is modorosság, ez közhely, ez tipológia, stb. - de hát ez egy blog, az pedig mint olyan, szabad műfaj.

Jómagad nem érzed néha, hogy beleszaladsz egy-egy manírcsapdába?

Dehogynem! Büszkén vállalom például, hogy nincs tévém és nem hallgatok rádiót, ezek hangoztatása kifejezetten modoros az olvasók szerint, ráadásul a mulatós zene is nagy kedvencem. Másoknál persze ez élesebben feltűnik, lehet az egy, a hölgyemény gusztusosan borotvált kis puncijáról elfúló hangon, csámcsogva beszélő, kockásinges munkatárs, vagy a táblicskukkal csodákat művelő, varázsló exceltréner is. Kedvenc posztjaimat ettől függetlenül a címlapos blogok mindentudó kommentelői hozzák össze. Rendszámot a kerékpárokra, kutyaszaros Demszkigrád, bezzeg vidéken..., Amerika is beintett nekünk, nem kellett volna a sok devizahitelesnek lapostévére felvennie a milliókat, etceterá.

Melyik a blog legnagyobb vitát kiváltott modorossága?

Szerintem a gasztrobloggeren sértődtek meg a legtöbben. Nekem csak egy jól sikerült olvasói posztnak indult, de elképesztő volt a kommenteken túl a pár napos késéssel születő ellenposztok mennyisége. A kollégák a miért nem illik rám, miért szar ez a poszt vonalon soronként végigmentek rajta, majd bebizonyították, hogy ők nem is ilyenek. A Ratkó-gyerekek is találva érezték magukat, viszont furcsamód a csajos posztokat a gyengébb nem tagjai egészen jól viselték. Pedig azért az Ősanya, a Nagyvilági, vagy az orálmodor elég szépen odaszúrtak.
 

Melyik témát, posztot érzed a legerősebbnek?

Elnézést a vendég illetve olvasói posztok szerzőitől, de ide sajátot tennék. Alapvetően a párbeszédes írások szerintem a legviccesebbek, egyben az én kedvenceim is. Külön öröm, ha sokaknál nem jön le, hogy ez egy paródia, és elkezdenek gyalázkodni vagy egyetérteni. A Nagyapám, a büszke parasztember lett szerintem a legjobb a karakán öreggel, aki 90 éves koráig fogmosás helyett pálinkával öblögetett, és bizony kibaszta a tányér levest az ablakon, ha nem volt elég forró.  De műfajindító nálam még a Bezzeg... is, ami annyira megtetszett, hogy ilyen hasonló Szlovákia lekörözött bennünket típusú írásokból azóta vagy húsz másik született.

Fenyegettek már meg? Féltél is?

Nem nagyon, miután meglátták a traktoros fényképemet. Anyázás is csak ritkán volt. Na, de majd most! Egyedül attól félek, hogy valaki kikotyogja a személyazonosságomat, na az kellemetlen lenne.

Kínosan őrzöd az inkognítódat. Ez a díjjal a vitrinben is menni fog?

Muszáj mennie, mert elég jó állásom van, ahol nem biztos, hogy díjaznák a kiválasztási, belső képzési és hasonló folyamatokon szerzett, majd bravúrosan megírt élményeimet.

Milyen blogokat, szerzőket olvasol rendszeresen?

Akiket az oldalra is kilinkeltünk (Szleng, Dezső/Tarda, Kikvogymuk, ÁSÉS, Ellenségeink, Sminktükör, Izomtibi), őket alapszinten. Aztán roppantmód szórakoztató volt a metroszexuális BtheBest a kommentekkel együtt, Hartay Csabi barátom Viharsarki kattintósa, a cuki állatkákról szóló Kerekerdő lakói, a joggal lokálsoviniszta Óbudakocsma, a pimasz és kategorikus Tévhitek, vagy az alapos Konteó. Anyaggyűjtés céljából pedig folyamatosan követem a politikai töltetű ill.
kerékpáros-közlekedős blogokat, és legfőképpen a kommenteket.

Érdekelt vagy más blogokban is?

B-oldalékra ráerőszakoltam egy-két zenei posztot, a Tarda elején pedig nathanp-nél is publikáltam párat - illetve a Vendéglátósra is jutott modoros étlapból. Az általam már 10 éve ismert ÁSÉS brigádra küldött két írásomra vagyok viszont a legbüszkébb, kábéilag annyira, mintha Sir Paullal adhattam volna elő a Helter Skeltert.

Mennyi van még a témában? Látod a végét, vagy a mindennapi modorosság hosszú távon ad muníciót?

A téma végtelennek tűnik, de ezt főleg az okoskodó, önsorsrontó, betanult érvekkel-ellenérvekkel vitázó nagytudásúaknak köszönhetem. Kedvenc témáimat már megírtam, de bármibe bele lehet még jobban mélyedni...

Hagyománnyá válik az Arany Farmermellény? Lesznek esetleg kategóriák, díjátadó buláj?

Alapvetően nem érdekelnek a hírességek, nem is ismerem őket, de az olvasók szeretik néha az ilyen szavazgatásokat. Mellény biztos lesz 2011-ben is, csak érjük meg! Ha más nem, összesítem és leközlöm az eredményt. Díjátadóról szó sem lehet!

Kinek köszönöd a díjat?

Tudtam, hogy kiprovokáltok tőlem is pár modorosságot, no de üsse kavics! Elsősorban a tavalyi győztes Nyelvész Józsinak köszönöm, aki idén az egyik zsűritag volt, és bizonyára nagy szerepe volt az első hely megszerzésében, aztán persze mindenkinek, aki jelölt, vagy szavazott ránk. A Modoros felfuttatása nem valósulhatott volna meg bloggerbarátaim (Izomtibi, Kocsmáros Rudi, nosferato, nathanp), és az Index-blog.hu címlapszerkesztők - közülük is cadix, a leghelyesebb srác - és tumbászgerillái nélkül sem, eleve a törzsolvasók is századennyien lennének nélkülük.
A legtermékenyebb vendégszerzők is hatalmas számokat hoztak össze, főképp Hartay "hácsé" Csabi, Styxx és Maruszki "Szoció Pata" Balázs - de itt nehéz lenne felsorolni mindenkit. Az aktív - szerző, kommentelő és terjesztő - olvasók tették talán a legtöbbet. Kösz nektek, nem kiszállni!

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása