érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

A blog gyorsabb, rugalmasabb és valamivel szertelenebb is, mint egy havilap

A Reakció blog a nemrégiben megszűnt Reakció (korábban UFI) újság blogja, a magát szabadelvű-konzervatívnak, nemzeti liberálisnak, nemzeti konzervatívnak valló szerkesztőgárda közel 30 fős. Közéleti, politikai témájú posztjaikat lehetőség szerint nem moderálják, ahogy a kommentelőiket sem: mindenki a saját írásaiért felel. Most társaság legtermékenyebb szerzői, TuRuL_2k2, Ergé és Kínai Kálmán & Trágár Tóni válaszoltak kérdéseinkre.  

Tudja-e rólad a környezeted, hogy blogolsz?

TuRuL_2k2: Igen, néhányan egyenesen alkalmi olvasóink.

Ergé
: Igen, a legtöbben tudják.

Kínai Kálmán & Trágár Tóni
: Isten ments!

Mit szólnának a szüleid, családod ha kiderülne?

Ergé: Nem szólnak semmit, olvasnak!

Kínai Kálmán & Trágár Tóni
: Kálmán szülei nem is tudják, hogy mi az az internet, Tóni felesége pedig azonnal benyújtaná a válókeresetet, ha kiderülne, miket írunk róla a blogban.

A legcikibb dolog valakitől megkérdezni, hogy miért lett a nicked az, ami. Tehát miért?

TuRuL_2k2: Szeretem a magyar mitológiát. Régebben a Turul nicket használtam több helyen, aztán valahol az már foglalt volt, ezért másikat kellett választanom. Mivel pár hónap volt hátra 2002-ig, így került a 2k2 a Turul mögé.

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: Kálmán valódi neve Li Shenchuan, de ez elég hülyén hangzik, ezért magyarosított. Anti egyszer intőt kapott az általános iskolában, amiért csúnyán beszélt, azóta nem tudja levakarni magáról a „trágár” jelzőt. Ezt egyébként őszintén sajnálja.

ergé: E téren a hazai blogvilág legfantáziátlanabb bloggere vagyok: a monogramom
a nickem.

A második legkínosabb a blog nevét firtatni. Nos?

ergé: A magát szabadelvű-konzervatívnak, nemzeti liberálisnak, nemzeti konzervatívnak valló szerkesztőgárdánk ezt a nevet választotta az eggyel ezelőtti Nagy Újrakezdéskor. Előnyei: 1. kevesebbet kell magyarázni, mint a korábbi Utolsó Figyelmeztetést, 2. lehet vele hergelni a kommunistákat.

TuRuL_2k2
: Évtizedeken át mindenkinek a fejébe verték, hogy a (klerikális) reakció a haladó, demokratikus baloldal első számú rémálma. '90 óta eltűnt ez a terminus a közbeszédből, gondoltuk, életet lehelünk bele.

Mi volt a legfurcsább hely, ahol életedben posztot írtál?

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: Egyszer a Szabadság téri játszótér padján, Tamás Gáspár Miklós mellett ülve. Szörnyű volt.

ergé: A legfurcsább helyeken szerencsére nem blogírással vagyok elfoglalva. Egyébként egy brüsszeli felhőkarcoló legfelső emeletén, ha ez furcsa helynek számít.

TuRuL_2k2: Talán egy pekingi szálloda tűzlépcsője.

Mennyit kerestél eddig blogolással (munka, hirdetés) és mennyi volt a kiadás?

TuRuL_2k2: Semennyit. A hirdetési bevételeket a működésre fordítottuk (pl. új dizájn).

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: Pénzt még sajnos nem kaptunk, pedig bárkiről szívesen írnánk PR-cikket jó pénzért. Emellett egy megfelelő hangvételű poszt után Kálmán unokaöccsét kiengedték az átnevelő táborból, bizonyos szempontból ez is nyereség. Kiadásunk annyi volt, hogy vettünk 80 ezerért egy fényképezőgépet, mert a kommentelők elégedetlenkedtek a fényképeink színvonala miatt. Azóta is elégedetlenkednek, de most már legalább tudjuk, hogy nem a gép a hibás. Meg kiadásnak számítható a blogolással eltöltött idő is, Kálmán például addig sem ad el zoknit, amíg ír.

ergé:
A blogolással egy forintot sem. Kiadás: kávé és óradíj, ha éppen egy netkávézóban jön rám a megmondási kényszer.

Mi volt a legdurvább kommented és miért kaptad?

TuRuL_2k2: „Turul nem kuruc-színvonalú - ő inkább az ifjú "konzervatívok" rózsamisije” - egy hirtelen felindulásból született posztomra írta be valaki.

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: „Menj a kurva anyádba te gyurcsányista állat!” Az okokról kérdezzék meg a Kündüt.

ergé: Volt, hogy - rosszindulatúan - velem egy újságba író véleményvezérek nézeteivel azonosítottak engem, és néha hiába magyaráztam, hogy ők ők, én meg én vagyok.

Három kedvenc Magyar, külföldi nyelvű blogod?

ergé: Magyarok: Konzervatív tea-kör; Against (All) Modernity 2.0; Babák Babilonban. Külföldiek: nincs külön kedvenc, de szeretem a Boston Globe fotóblogját és a Strange Maps blogot.

TuRuL_2k2: Csak magyar blogokat olvasok rendszeresen, például a felvidéki Körképet, Inszeminator blogját, a Jobbklikket és a Konzervatóriumot.

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: A magyar konkurenciát nem olvassuk, kivéve a Szopás naplót, de itt sajnos már jó ideje nem született új bejegyzés. Ami a külföldieket illeti, imádjuk az isteni Jing Changzhong blogját, viszonylag rendszeresen olvassuk Zhang Guant, és Ouyang Lang is jelentet meg időnként ütős anyagokat.

Ha egy nap külföldi bloggerré változva ébrednél az ágyban, ki szeretnél lenni?

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: Egyikünk már így is külföldi blogger, Tóni pedig Alice szeretne lenni a difficulty.wordpress.com-ról.

ergé: Egy nap talán külföldi blogger leszek...

TuRuL_2k2: Szívesen lennék kassai vagy kolozsvári blogger – bár ez legalább annyira bel-, mint külföld.

Mit dolgozol, amikor nem blogolsz?

TuRuL_2k2: Újságot írok, online fejlesztéseket koordinálok és demonstrátorként szemináriumokat tartok a Közgázon.

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: Kálmán, mint említettük, zoknit árul, emellett bizonyos – nem publikus – megbízásokat teljesít. Tóni az ELTE FTK Falleológiai Tanszékén tanít, emellett kisebb filmszerepeket vállal. Például a Tibor vagyok, de hódítani akarok című remek vígjátékban ő volt az a vicces taxis, de szerepelt egy hüvelygomba elleni szer reklámszpotjában is.

ergé: Újságíró, szerkesztő vagyok.

Mit vásároltál magadnak utoljára? (Élelmiszert nem számítva.)

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: Kálmán egy kitöltött számlatömböt, Tóni pedig a Napsütötte Toscana című könyvet.

TuRuL_2k2: Két könyvet a sárospataki vár boltjában: II. Rákóczi Ferenc, az államférfi; II. Rákóczi Ferenc ezertizenkét napja.

ergé: Egy Yeats verseskötetet Dublinban.

Szexeltél-e a blognak köszönhetően, bloggerel, olvasóval, bárkivel?


ergé: Furcsa lenne, ha a blognak köszönhetném...

TuRuL_2k2: Nem.

Kínai Kálmán & Trágár Tóni: Igen, egyszer annyira megtetszett magunknak egy posztunk, hogy örömünkben, khm... meglehetős közelségbe kerültünk egymáshoz.

Mi a Reakció blog előzménye? Hányadik blogotok ez?

TuRuL_2k2: Az Utolsó Figyelmeztetés még a nyomtatott lap legelső címe volt 1999-ben. Aztán ebből lett 2003-ban az UFi, s a következő évben a print kiadás mellett az ufi.hu alatt álltunk neki blogolni. Azóta folyamatosan írunk, csak a nevünk változott meg, sokkal többen lettünk és a blog.hu-ra költöztünk - röviden: ez még mindig az első blogunk.

A Reakció újság mellett miért éreztétek, hogy kell egy blog is? Ide kerülnek azok az anyagok, amik nem férnek bele, vagy nem elég erősek ahhoz, hogy az újságba kerüljenek? Mik a szerkesztési elvek?

TuRuL_2k2: A blog gyorsabb, rugalmasabb és valamivel szertelenebb is, mint egy havilap. A nyomtatott kiadásunkban legalább egy hét, de inkább több telt el egy cikk megírása és megjelenése között. A közélet pedig tele van olyan témákkal, amik egy-két napig érdekesek, de a jövő héten már simán továbblapoz a kedves olvasó, ha találkozik vele valahol.  Előfordult az is, hogy helyhiány miatt került egy írás a blogba, a lap helyett, de csak ritkán: eleve egy kicsit máshogy írnak a szerzőink online megjelenés esetén. A fő szerkesztési elv, hogy mindenki a saját írásáért felel, úgy a szerzőink, mint a kommentelőink. Ha valaki bekerült a szerzőink közé, akkor csak ritkán fordul az elő, hogy nem jelenik meg a bejegyzése (mert úgy ítéljük meg, hogy nem sikerült jól, vagy mert
ugyanazt a témát más megírta jobban). Ugyanígy hozzászólásokat is csak nagyon ritkán moderálunk: voltak problémás napok, de hál'Istennek mára nem is igen van rá szükség.

Milyen egyéb, nem politikai-közéleti témában írnátok még szívesen blogot, ha lenne rá időtök?

TuRuL_2k2: Többen írnak a szerzőink közül másféle (például gasztro vagy kastélyos) blogokat. Én most a Közgáz egyik tanszékén segítek beindítani egy vitablogot, amúgy szívesen posztolnék várakról, társasjátékokról vagy helytörténeti dolgokról - szerencsére vannak ezekkel a témákkal foglalkozó, nagyon jól megírt blogok.

Egy hét múlva a Basahalom boulevard bloggere válaszol kérdéseinkre. Kérdeznél tőle? Szeretnél neki mondani valamit? Írd meg nekünk!


 

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása