érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

Ha akad olyan olvasó, aki árnyaltabb képet kap a drogokról, már megérte

A drogosok ügyvédje blog írója, salamon nem csak blogjában foglalkozik a témával: a Kendermag Egyesület aktivistája, a marihuána legalizálásának támogatója. Blogjában az olimpia idején főleg a sportolók doppingügyeivel foglalkozó posztok voltak népszerűek, de mindig akad olyan hír, ami heves vitákat vált ki a kommentelők között.

 

Tudja-e rólad a környezeted, hogy blogolsz? Mit szólnának a szüleid/családod ha kiderülne?

A környezetemben tudják. Az anyám is tudja, bár napi szinten nem követi munkásságomat, de ha tudná, hogy rendszeresen blogot írok, biztosan azt kérdezné: Fiam, ebből meg lehet élni?

A legcikibb dolog valakitől megkérdezni, hogy miért lett a nicked az, ami. Tehát miért?
 
Nem emlékszem pontosan, talán Bölcs Salamonra gondoltam.
 
A második legkínosabb a blog nevét firtatni. Nos?

A drogosok ügyvédje egy hirtelen elkövetett blognyitás, egy vicces gesztus volt az ügyvédem felé, aki drogfogyasztókat is véd. A barátaimmal jót nevettünk azon, hogy mennyire magára vette, és mennyire büszke volt arra, hogy van ez a blog. Egyébként büszke is lehet, a srác jó ügyvéd.

Mi volt a legfurcsább hely, ahol életedben posztot írtál?
 
A 16-os buszon, miközben a Deákon indulásra vártam, és véletlenül felfedeztem, hogy valahonnan jön wifi. Azt is a furcsa helyzetek közé sorolom, hogy egy konferencián közvetlenül az előadó mellett ülve kellett posztokat írnom.
 
Mennyit kerestél eddig blogolással (munka/hirdetés) és mennyi volt a kiadás?
 
Olyan félmillió forint jöhetett eddig be blogírásból (nem a drogosok ügyvédjével). De a bevétel elég rendszertelen. A kiadások közé azok a kávék, üdítők, menük kerülnek, amiket írás közben valamelyik kávézóban fogyasztottam.
 
Mi volt a legdurvább kommented és miért kaptad?

Nincs olyan, hogy a legdurvább. Sportolókkal, olimpikonokkal kapcsolatos dopping-témákhoz több száz olyan komment érkezett, amelyek a francba küldtek, olykor érthetetlen anyázások közepette. Ezek egy részére magam sem éppen úri módon reagáltam, amit inkább sajnálok.

Három kedvenc magyar/külföldi nyelvű blogod?
 
With Leather, Mennyei Mignon, Napi Borzasztó Szóvicc.

Ha egy nap külföldi bloggerré változva ébrednél az ágyban, ki szeretnél lenni?
 
Mindegy, csak egészséges legyen.
 
Mit dolgozol, amikor nem blogolsz?
 
Civil szervezetekkel és civil aktivistákkal dolgozom együtt, szeretnénk a társadalmat valamennyire felrázni, és lehetőséget keríteni arra, hogy az ország jövőjének alakításában ne kizárólag a pénzügyi és a politikai szféra képviselőinek akarata érvényesüljön.

Mit vásároltál magadnak utoljára? (Élelmiszert nem számítva.)

Két hete vettem egy gyönyörű focicipőt, a múlt hétvégén megvettem Csányi Vilmostól a Kannibálokat és Koestlertől a Sötétség délbent, a múlt héten meg - mert még soha sem olvastam tőle semmit - Kierkegaardtól a Naplójegyzeteket, és az Ismétlést.

Szexeltél-e a blognak köszönhetően, bloggerel, olvasóval, bárkivel?
 
Persze. Nem múlik el nap, hogy ne ajánlkoznának fel fiatal lányok, de ezzel minden blogger így van, nem?
 
Te használsz kábítószereket? Ha igen, mit adott az életedhez a fogyasztásuk?

Olykor füvet szívok, gyakran fröccsöt iszom, és szeretem a pálinkát is, a dohányzással viszont éppen szakítófélben vagyok. Hogy mit adtak hozzá az életemhez? Nem tudom, hogy több vagyok-e tőle, vagy kevesebb, de azt tudom, hogy a legális és illegális drogok sok emléket, mókázást, nevetést, és persze komoly másnaposságokat adtak.

Szülőként mit reagálnál, ha kiderülne a tizenéves gyerekedről, hogy fogyasztó?

Nem vagyok szülő, ezért nem is tudok erre komoly választ adni. Ha elképzelem a szituációt, valahogy úgy látom, hogy elkomolyodnék, és elbeszélgetnék vele. Megkérdezném tőle, hogy szándékában áll-e a jövőben is fogyasztani, megpróbálnám elmagyarázni neki, hogy melyik drog milyen hatásokkal jár, és felhívnám a figyelmét arra, hogy az életben az egyik legfontosabb dolog a mértéktartás, és kérném, hogy ha a jövőben fogyaszt, mindig figyeljen oda arra, hogy kikkel, milyen körülmények között teszi. És ezt tenném akkor is, amikor először látnám rajta, hogy előző este alkoholt fogyasztott.

Mi a blog célja? Mit szeretnél elérni vele, ha bármit is?

A cél a szórakoztatás, ismeretterjesztés, és az, hogy extrém esetekre felhívjam a figyelmet. Ha akad olyan olvasó, aki árnyaltabb képet kap a drogokról a blogom által, mint ami főleg tudatlanságból a társadalom egy részében él, már megérte.

A drogügyvéd blogon kívül foglalkozol még a témával más fórumon, felületen is?

A Kendermag Egyesületben vállaltam tisztséget, azon kívül bármilyen élethelyzetben, bárkivel képes vagyok a drogokról beszélgetni. Néha hozzászólok a drogriporter.hu-n és a kender.blog.hu-n is.

És az elmaradhatatlan kérdés: legalizálás? Az általad elképzeld jövőben Budapesten majd coffee shopokba járunk kocsma helyett?
 
Igen, szerintem a megoldás a legalizálás, de ezt csak nagyon szigorú állami szabályozással együtt bevezetve tartom megvalósíthatónak. Szerintem kizárólag az állam adhatna jogosítványt árusításra, az állam szabná meg, ki, mikor vásárolhat/fogyaszthat drogokat, és az állam ellenőrizné a piacot is. Szerintem nem kocsma helyett járnának emberek coffeeshopokba, hanem lenne, aki ide jár, mások meg oda, kulturális beállítottság kérdése.

Egy hét múlva a Hóbelevanc blog írója, movhu válaszol kérdéseinkre. Kérdeznél tőle? Szeretnél neki mondani valamit? Írd meg nekünk!

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása