érdekes. fontos. népszerű.

A hét bloggere

Zene füleimnek

recorder_logo.jpgNehéz pontosan meghatározni a zene fogalmát, de abban egyetérthetünk, hogy egy olyan kifejezési forma, ami érzéseket, gondolatokat ébreszt bennünk. Nem hiszem, hogy bárki fel tudna mutatni olyan embert az ismeretségi körében, aki ne hallgatna valamilyen zenét, legyen szó klasszikus, pop, rock, jazz, house, country, funky, punk stílusról. Mondhatjuk, hogy igazán szerencsés ember az, aki zenehallgatással keresi a kenyerét? Ezen a héten a Recorder blog főszerkesztője, Dömötör Endre és Pawlowszky Tamás kreatív producer, a Recorder alapítója válaszolt kérdéseinkre.     

Nincs a hazai zenei blogszférában még egy portál, amelyik ekkora mennyiségű tartalommal látná el olvasóit nap, mint nap. Hány szerző keze munkája a blog?

DE: Két ember végzi a napi szerkesztői munkát, Forrai Krisztián a másik szerkesztő, plusz 12 állandó szerzőnk és alkalmi közreműködők is szállítanak tartalmat.

PT: A háttérben pedig további 4 ember (sales, marketing, social media, back office) biztosítja a már több mint két éve létező és fejlődő startup cég működési feltételeit. 

A Recorder magazint is ti írjátok? Mennyiben különböznek az ott megjelenő tartalmak a blogtól?

DE: Igen, ugyanaz a stáb készíti a magazint és az online anyagokat is. A lap tartalmait nézve teljes az átfedés: ami olvasható a nyomtatott Recorderben, az részben a lapmegjelenés előtt, részben utána olvasható a Recorder.hu-n is. A blogon ugyanakkor jóval több tartalom érhető el, aktuális hírek, teljesen végighallgatható friss albumok, magyar dal-, klip-, EP-, albumpremierek, aztán további új videók, dalok kerülnek fel napi szinten, de még ezeken kívül is számos téma és cikktípus. Több – és a magazinhoz képest hosszabb verziójú – interjú, rendszeres programajánló, színes toplisták, zenéhez kapcsolódó divat, tech és zeneipari anyagok, és a zenei élet aktualitásaira reagáló írások.

PT: A Recorder.hu napi átlagban 5-10 ezer egyedi látogatót vonz, havonta több mint negyedmillió oldalmegtekintést produkál. A Recorder magazin, az egyetlen rendszeresen megjelenő, magyar nyelvű minőségi popzenei printkiadvány pedig havonta 5000 példányban ingyenesen kerül az olvasókhoz. 

Kapcsolatban áll a blog a munkátokkal? Blogírásból meg lehet élni?

DE: Kapcsolatban áll, olyannyira, hogy jórészt a blogírás és magazinkészítés tölti ki a napjainkat, ennek megfelelően jórészt ebből élünk.

PT: Amikor elindultunk, két évet adtam a vállalkozásnak, hogy önfinanszírozóvá váljon. Ezt a targetet, ahogyan több más célszámot is, sikerült túlteljesítenünk: a site-ot üzemeltető és a magazint kiadó kft. már jó ideje szolíd nyereséget is termel. 

Nagyon szerteágazó a blog tematikája – divat rovat, zeneiparhoz kapcsolódó posztok, ezen felül pedig ott a zene és a sport, valamint a zene és a reklám kapcsolata és még sorolhatnám. Egy zenei szakembernek kötelessége számon tartani az összes hírt vagy minden szerzőnek megvan a saját specialitása?

DE: Egy általános szinten, igen, jártasnak kell lenni minden területen, de természetesen van a stábban olyan, aki egy adott ágat mélyebben ismer és figyel. Ez elengedhetetlen a színvonalas tartalomhoz.

PT: Legalább ennyire fontos az is, hogy az olvasóink mivel foglalkoznak avagy mi foglalkoztatja őket. Tisztán zenei tartalommal egy bizonyos olvasói kör érhető el, a differenciált tartalom viszont lehetővé teszi, hogy ne csak a zenerajongókat szolgáljuk ki, hanem az említett határterületek iránt érdeklődőket és például a kreatív iparágakban dolgozókat is. 

Mi volt a legmenőbb koncert, vagy esemény, ahová bejutottatok a blogotoknak köszönhetően?

DE: Mindig felemelő, amikor egy előadó, vagy zenekar fogad bennünket az öltözőjében. A Dead Can Dance két tagját is elcsípni a backstage-ben és aláíratni velük egy ritka kiadványt például elég menő volt. Vagy például az egyik legjobb kortárs hiphop-lemezeket készítő amerikai Edant kalauzolni budapesti lemezboltokban úgyszintén.

Számos hazai és külföldi zenei kiválósággal készülnek interjúk a blog keretein belül – mi alapján választjátok ki az interjúalanyokat? Ki volt a legszimpatikusabb zenész, akivel interjút készítettek?

DE: A hazai zenei életből aktuális, izgalmas interjúalanyokat keresünk, de igyekszünk nem csak olyanokkal foglalkozni, akiknek új lemezük jelenik meg, vagy érdekes dolgok történnek körülöttük, hanem próbálunk kontextusba is helyezni egyes alkotókat, hiszen számos tematikus interjútípust is futtatunk, ilyen a Lemeztáska-interjú, amiben kedvenc zenékről, hatásokról kérdezünk, ilyen az LP Shopping, aminek keretében lemezboltba, lemezt vásárolni viszünk előadókat, dj-ket, vagy a nemrég indított What The FAQ, amiben nem zenei témáról kérdezünk zenészeket, illetve zenei témákról nemzenészeket. Külföldi előadókat is hasonló elvek mentén válogatunk, igyekszünk nem csak Magyarországon járó előadókat megszólítani. Több volt a szimpatikus interjúalany, ritkán futunk bele nehézkes beszélgetésekbe. A hazai zenészekkel, előadókkal az a tapasztalatunk, hogy szívesen ülnek le velünk egy interjúra, és a nemzetközi előadók is gyakran mondják azt egy-egy beszélgetés végén, hogy „köszönik, ez egy jó interjú volt”. Így aztán egyetlen legszimpatikusabbat nem is emelnénk ki. A legutóbbi nagyon szimpatikus társaság a hullafáradtan is halálosan szórakoztató The Men volt.

Ahhoz, hogy írni tudjon az ember egy adott témában, nagyon fontos a háttértudás. Ti mikor letettek a zene megszállottjai?

DE: Aki zenei újságíró lesz, annak a mániákus zeneszeretet a vérében van, egészen kisgyerekkorától érdekli a téma, mi sem vagyunk kivételek. A minél több, minél jobb zene megismerésének a vágya hajtja az ilyen zenebuzit, amihez automatikusan kapcsolódik a zenékről való tájékozódás, nemzetközi lapok olvasása, zenei témájú könyvek, dokumentumfilmek olvasása, nézése.

PT: Én a Recorder elindítása előtt reklámügynökségi kreatívigazgató voltam. A legjobban már akkor is az izgatott, hogyan lehet értelmes és érdekes projektekben összehozni a zenét és más kulturális produktumokat a márkákkal és marketingcélokkal. A Recordert is olyan médiumnak képzeltem el (és látom ma is), amely alkalmas lehet ennek a két területnek a kooperációját hatékonyan elősegíteni.

Ebben az évben melyik az a koncert, amit a legjobban vártok?

DE: Mindig akad izgalmas koncert, pillanatnyilag Laurel Halo és Andy Stott fellépéseit várjuk április 27-én a Trafóban és Mac DeMarco május 6-ai koncertjét a Kuplungban, de már tudunk olyan nyári koncertről is, amit még nem árulhatunk el, ám nagyon izgatottak vagyunk vele kapcsolatban.

Figyelemmel kíséritek a konkurens blogokat?

DE: Néhányat igen, mint ahogy a nemzetközi zenei sajtót is figyeljük, ez is elengedhetetlen része a munkának.

2012 decemberében összegeztétek a Recorder kedvenc dalait. Mennyiben egyezik a zenei ízlésetek?

DE: Sokban, ettől is tudunk egy haveri társaság lenni, és szerencsére sokban nem, ettől meg reményeink szerint színesek vagyunk.

 

 

Tetszett az interjú? Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása